top of page
  • Foto van schrijverMarlies

5 redenen om te sporten tijdens de overgang


Als de ene opvlieger de ander af wisselt kun je je wellicht niet inbeelden dat jezelf expres in het zweet werken voordelig kan uitpakken. Toch is het zo. Lees maar mee.


Minder heftige opvliegers


Je opvliegers bestrijden met sporten? Het kan! Verschillende onderzoeken tonen aan dat actieve dames kortere en minder heftige opvliegers ervaren dan vrouwen met een inactieve levensstijl.


Controle over je gewicht


De menopauze zorgt ervoor dat je spijsvertering vertraagt wat gewichtstoename als gevolg heeft. Regelmatig sporten geeft de spijsvertering juist een boost en gaat deze vertraging tegen. Je blijft dus beter op gewicht.


Sterke botten


Onze botten worden in hoge mate beschermd door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Tijdens de overgang neemt de aanmaak van deze hormonen juist af. Je botten worden dus langzaam maar zeker steeds een beetje brozer. Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig verbetert regelmatig sporten de binding van het calcium in de botten en vertraagt op deze manier het verouderingsproces.


Hart- en vaatziekten


Naarmate we ouder worden, veranderen onze bloedvaten. Ze worden stijver en de mate van aderverkalking neemt toe. Bij vrouwen verloopt de veroudering van de bloedvaten langzaam in de periode voor de overgang. De oestrogene hormonen verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en heeft een remmend effect op de ontwikkeling van aderverkalking. Na de menopauze maken vrouwen een “inhaalslag” en loopt het proces van aderverkalking sneller dan bij mannen. Het is dan ook ontzettend aan te raden om te blijven sporten. Regelmatig en ­­goed bewegen heeft een positief effect op de bloedcirculatie en vergroot de hartcapaciteit. Tevens verlicht sporten de druk op het hart en verlaagt het cholesterol.


Goed humeur


De overgang is al lastig genoeg dus een regelmatige endorfine boost, het geluk hormoon, kun je wel gebruiken. Je kunt natuurlijk wel raden wanneer dit hormoon wordt aangemaakt? Tijdens het sporten inderdaad. Let’s go, ladies!71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page