top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Hatha Yoga bij DamesFit

Bijgewerkt op: 12 okt. 2020Hoi Christel, je verzorgt al sinds de verhuizing van DamesFit Hatha Yoga lessen. Hoe gaat het daarmee?

Ja, hartstikke goed. We hebben ons aanbod aan groepslessen flink uitgebreid sinds de verhuizing. Aangezien ik gediplomeerd Hatha docent ben heb ik deze les mogelijkheid met beide handen aangepakt. Sterker nog, ik ben op dit moment de volgende les aan het voor bereiden. Het wordt weer een fijne les met genoeg ruimte voor bewustwording.

Bewustwording zeg je. Is dat waar Hatha Yoga voor staat?

Onder andere inderdaad. Yoga betekent de verbinding tussen lichaam en geest. In het dagelijks leven verliezen we die nog wel eens uit het oog. Bij yoga kom je uit je hoofd en leer je weer contact maken met je lichaam. Bij Hatha staat ‘ha’ voor zon en ‘tha’ voor maan. Dit heeft te maken met mannelijke en vrouwelijke energie. Tijdens de lessen combineren we verschillende houdingen met ademhaling en zo brengen we de balans weer terug.

Klinkt heerlijk! Hoe moet ik me zo’n les voorstellen?

Het is echt even een uur helemaal voor jezelf. Tijdens de les leer ik je naar binnen te kijken en je bewust te worden van wat de verschillende houdingen met je doen. Je leert op te merken waar de houdingen hebben gewerkt zonder een oordeel te vellen. De houding perfect uitvoeren is niet het doel. Het is veel belangrijker om je eigen grenzen op te merken zonder dat je daar een waardeoordeel aan hangt. Ben je in staat om opgebouwde spanning los te laten en te accepteren wat is? Dat is iedere les weer de uitdaging. Eigenlijk zou iedereen die zegt geen tijd te hebben voor yoga het juist moeten doen. Het is echt een fantastische manier van leren omgaan met druk, spanning en stress.

Ik dacht altijd dat je lenig moet zijn voor yoga maar als ik dit zo hoor dan hoeft dat niet. Klopt dat?

Lenigheid is inderdaad niet belangrijk. Daarom kan je ook op ieder moment instromen. Beginnende en ervaren yogi’s kunnen gewoon naast elkaar op de mat meedoen. Als je wil mag je een eigen mat meenemen maar dat hoeft niet. DamesFit heeft genoeg matten en attributen in de zaal klaarstaan voor iedereen. Naast soepele kleding en een handdoek hoef je niets mee te nemen. Niet eens schoenen, haha!

Kijk, dat is ideaal. Jullie bieden ook Yoga Flow aan. Hoe verschilt dat van Hatha?

Bij Flow gaan alle houdingen in een vloeiende beweging in elkaar over. Deze yoga stijl is fysiek ook iets pittiger. Bij Hatha is wat meer ruimte om naar binnen te keren en je bewust te worden van alles wat je tegen komt als je in een houding probeert te komen. Beide yoga stijlen focussen zich op het in balans brengen van lichaam en geest maar doen dit op een andere manier.

Nou, ik ben overtuigd hoor. Wanneer kan ik plaatsnemen op de mat?

Leuk! Ik geef Hatha Yoga op maandag om 19:00 en donderdag om 11:00. De lessen duren een uurtje. Je mag onder andere meditatie, ademtechniek en evenwichtsoefeningen verwachten. Aan het eind sluiten we gezamenlijk af met een kop thee.288 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page