top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Alledaagse voedingsmiddelen waarvan je niet wist dat ze slecht voor je zijn


Foto: Unsplash

Als je door de supermarkt loopt is het lastig te bepalen wat nou wel en wat juist niet gezond is. Als we de verpakking mogen geloven is bijna alles een ‘gezonde keuze’. Maar is dat wel zo? Wij gingen op onderzoek uit en hebben 5 alledaagse voedingsmiddelen gevonden die eigenlijk helemaal niet zo goed voor je zijn. Zeg eens eerlijk: welke staan er bij jou in de keuken?

Bruinbrood


We horen je al denken ‘die vrouwen van DamesFit zijn gek geworden. Bruinbrood is wel gezond!’ Nee helaas. Gewoon bruinbrood is niets anders dan witbrood met een bruine kleurstof. Dit houdt in dat een bruin bammetje bestaat uit snelle en dus slechte koolhydraten. Kies daarom altijd voor volkoren, spelt of zuurdesem. Deze broden moeten zich aan scherpe regels houden om zich volkoren, spelt of zuurdesem te mogen noemen. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je brood vol bruikbare vezels zit.


Soep uit pak, zak of blik


Soep uit zak is best ideaal. Lekker snel klaar en volgens de verpakking zit er nog aardig wat groente in. Prima toch?! Niet dus. Neem bijvoorbeeld Unox Stevige Tomatensoep uit blik. Deze soep bevat 2,3 gram zout en 15 gram (!!!) suiker per kom. Dat terwijl je maar ongeveer 6 gram zout per dag nodig hebt. Je zit met een kom dus al bijna op de helft van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. En ondertussen lepel je ook nog eens bijna 4 suikerklontjes naar binnen met zo’n ogenschijnlijk onschuldig kommetje soep. Niet zo verstandig dus. Toch maar zelf een soepje maken van verse ingrediënten. Goed idee: maak extra en vries dit in. Makkelijk en gezond voor die dagen dat je geen tijd hebt om iets klaar te maken.


Vruchtensappen


Vruchtensappen als sinaasappelsap of appelsap lijken gezond. Het is immers gemaakt van fruit en vaak bestaan ze uit 100% puur sap. Niets mis mee zou je zeggen. Helaas blijkt dat in praktijk anders. Als er van een hele vrucht sap wordt gemaakt, gaan de vezels verloren. Wat erover blijft is vloeibare suiker met een lekker smaakje. Wat is daar erg aan? Als je suiker tot je neemt zonder vezels word dit bijna direct omgezet in vet. Daar werken we natuurlijk niet zo hard voor in de sportschool! Het is dus vele malen beter om gewoon een appel te eten in plaats van het sap van 4 appels te drinken.


Graan repen


Ook al zo’n lastig product. Op de verpakking staat dat het ‘een bron van energie’ is. Ook bevatten ze vaak haver en/of noten en dat is toch juist goed? Ook hier is suiker de boosdoener. Neem bijvoorbeeld Liga Haverkick fruitreep met bosvruchten smaak. Deze repen bevatten volgens de verpakking haver en fruit. Niets mis mee zou je zeggen. Maar zo’n lullig reepje bevat al 11 gram suiker. Dat is bijna 3 suikerklontjes. We herhalen het nog een keer zodat we dit allemaal even goed tot ons kunnen nemen: 1 reepje van 33 gram bevat bijna 3 suikerklontjes! Dit soort repen belanden vaak in de handjes van onze (klein)kinderen. Misschien toch maar een mandarijntje de volgende keer?


Yoghurtdranken met fruitsmaak


Yoghurt is gezond. Fruit is gezond. Dus een combinatie zal dan toch ook wel gezond zijn? We bekeken de voedingswaarden van Optimel drinkyoghurt met frambozensmaak. Wat bleek: een glaasje Optimel is goed voor twee suikerklonten. We hoeven jullie natuurlijk niet uit te leggen dat je beter een glas water of kop thee kunt inschenken. Wel zonder suiker natuurlijk ;-)


Zo zeg, suikerbrigade! Je kan toch niet leven zonder suiker?


Dat klopt. Maar de suikers die je binnen krijgt via fruit, groenten, peulvruchten en noten zijn eigenlijk al voldoende. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om naast bovengenoemde suikers absoluut niet meerdan 10% van het totaalaantal calorieën dat je per dag eet, uit vrije suikers te halen. Met vrije suikers worden toegevoegde suikers bedoeld. In praktijk betekend dat maximaal 50 gram bij een calorie inname van 2000 calorieën per dag. Dit komt neer op bijvoorbeeld twee grote glazen frisdrank.


Zo zie je maar. Ongemerkt gaat er aardig wat aan onnodige suikers naar binnen. Wil je graag nog wat afvallen voor de zomervakantie? Blijf dan regelmatig sporten en let goed op je suikerinname.

164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page