top of page
  • Foto van schrijverMarlies

De gezondheidsvoordelen van yoga


Foto: Unsplash

Yoga is een sport die veel beoefend wordt, onder andere vanwege zijn positieve effecten op de gezondheid. Yoga zoekt een evenwicht tussen lichaam en geest. De gezondheidsvoordelen op een rijtje.


Wanneer mensen aan yoga denken, denken ze vaak dat ze heel flexibel moeten zijn om mee te kunnen doen. Het tegendeel is waar, je hoeft niet heel flexibel te zijn. Door de oefeningen goed uit te voeren, word je vanzelf flexibeler. Je bent nooit te oud om je flexibiliteit te verbeteren.


Veel van de yogahoudingen rekken je spieren op, waardoor melkzuur wordt afgevoerd. Melkzuur ontstaat bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn.

Wanneer het melkzuur weer wordt afgevoerd, vermindert de spierpijn en stijfheid. Yoga zorgt ook voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten. Als je met regelmaat yoga beoefent, worden de gewrichten steeds flexibeler.


Kracht


Yoga zorgt ook voor sterkere spieren. De staande houdingen versterken onder andere je hamstrings en je quadriceps, dit zijn beide bovenbeenspieren.

Ook de buikspieren worden versterkt bij staande houdingen. Bij de zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt. Liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren. Wanneer de oefeningen juist worden uitgevoerd geven ze bijna allemaal kracht aan de dieper gelegen buikspieren.


Houding


Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, verbeter je vanzelf ook je houding. Buik- en rugspieren zijn belangrijk voor je houding, door deze spieren te versterken sta en zit je beter rechtop. Door yoga te beoefenen ben je jezelf ook beter bewust van je houding, hierdoor kun je hem zelf aanpassen.


Ademhaling


Yogahoudingen gaan gepaard met ademhalingsoefeningen. Door deze ademhalingsoefeningen verbetert de longcapaciteit, waardoor sportprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. De meeste vormen van yoga gebruiken een diepe lange ademhaling, hierdoor blijft je hart rustig pompen en kan je lichaam ontspannen.


Stress


Veel mensen die aan yoga doen, zeggen kalmer en minder gespannen te zijn na een yogasessie. Bij sommige vormen van yoga proberen beoefenaars door meditatie de gedachten 'leeg' te maken, om op die manier tot rust te komen. Andere vormen van yoga zorgen voor rust in het hoofd door met de gedachten bij de ademhaling te blijven.

Er zijn aanwijzingen dat er biochemische reacties optreden in het lichaam die zorgen voor minder stress. Stresshormonen worden minder aangemaakt waardoor een gevoel van rust en kalmte ontstaat.


Ook wordt gedacht dat het hormoon oxytocine door yoga wordt gestimuleerd. Oxytocine wordt ook wel 'het knuffelhormoon' genoemd en is geassocieerd met rust en het gevoel van verbondenheid met anderen.


Concentratievermogen en stemming


Het is moeilijk te bewijzen of het zo is, maar veel yogabeoefenaars zeggen zich beter te kunnen concentreren en in een betere stemming te zijn na een yogales.

Er wordt ook onderzoek gedaan of yoga misschien positieve effecten heeft op depressie, een voordeel dat mogelijk veroorzaakt wordt door de zuurstofboost die de hersenen krijgen van yoga.


Aandoeningen

Yoga kan voordelen hebben voor mensen met verschillende aandoeningen of klachten. Mensen met hartklachten en een te hoge bloeddruk hebben baat bij yoga, omdat het de bloeddruk verlaagt. Yoga kan ook symptomen van astma, rugpijn en artritis verlichten.


Begin vandaag nog!


Sinds het begin van het jaar geven we bij DamesFit ook yoga lessen. Iedere woensdagavond veranderd de sportzaal in een yogastudio. En het mooie is: deze lessen zijn ook toegankelijk voor niet-leden! Een losse les kost 10 euro. Je kan gewoon binnen wandelen en kijken of er nog een plekje voor je is. Meld je aan via info@damesfit.nl als je zeker wil zijn van een plek. Je kan de les ter plaatse afrekenen. Weet je al dat yoga iets voor je is? Kies dan voor de 10-ritten strippenkaart van €70,-. We starten om 19:00. Kom op tijd!


In het kort:


Wat: Yoga Flow

Wanneer: woensdag 13 maart

Tijd: 19:00 uur

Waar: DamesFit Hoorn. De Oude Veiling 20A. (Boven de Warmteservice)

Kosten: €10,- voor een losse les. €70,- voor een 10-ritten strippenkaart


Let op: we hebben een beperkt aantal matjes beschikbaar. Neem dus een eigen mat mee indien mogelijk.


Wie zien we op de mat?


Dit is een stuk van Gezondheidsnet.


166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page