top of page
  • Foto van schrijverMarlies

10 feitjes over de overgang


Over de overgang praten is nog steeds een taboe. Hierdoor weten vrouwen vaak verrassend weinig af van deze levensfase. Hoogtijd voor wat feitjes leek ons:


1. De duur van een gemiddelde opvlieger varieert tussen de 30 seconde tot anderhalve minuut.


2. Opvliegers ontstaan door het afnemen van het hormoon oestrogeen. Door schommelingen van dit hormoon raakt de hypofyse van slag. De hypofyse is het gebied in de hersenen dat onder andere de lichaamstemperatuur regelt. 


3. De menopauze en de overgang zijn twee verschillende verschijnselen. De menopauze is het moment van je laatste menstruatie. Een moment dat alleen achteraf kan worden bepaald. De overgang is de gehele periode waarin je lichaam overgaat van vruchtbaar naar onvruchtbaar.


4. Een veranderende stoelgang is in veel gevallen ook een overgangssymptoom. Obstipatie en diarree zijn de meest voorkomende klachten.


5. De overgang bestaat uit drie fases: de premenopauze, de menopauze en de postmenopauze.


6. ​80% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten. Veel voorkomende klachten zijn: opvliegers, stemmingsklachten en slecht slapen.


7. De overgang duurt ergens tussen de 5 en 10 jaar. Zo’n 15% van de vrouwen heeft na 10 jaar nog steeds klachten.


8. Als je stevig rookt (dagelijks een pakje), kun je twee jaar eerder in de overgang komen.


9. Zo’n 55% van de vrouwen in de overgang heeft last van vaginale droogte. Dit kan irritatie van de vagina en pijn bij het vrijen en plassen als gevolg hebben.


10. Tijdens de overgang kun je nog wel zwanger worden. Zolang je nog menstrueert, zelfs als het onregelmatig is, heb je nog altijd een kans op zwanger worden. Pas na een jaar niet meer ongesteld worden is het zo goed als zeker dat het niet meer kan.85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page