top of page
  • Foto van schrijverMarlies

6 gewoontes die je stofwisseling vertragen

Bijgewerkt op: 2 jan. 2019


Foto: Unsplash

Mensen met een langzame stofwisseling vallen moeilijker af en blijven moeilijker op gewicht. Waar het metabolisme deels aangeboren is, zijn er ook diverse factoren uit je dagelijks leven die hier enorme invloed op kunnen hebben. Deze zes gewoontes vertragen je stofwisseling:


Slecht slapen


Door te kort of onregelmatig slapen heb je overdag meer zin in ongezonde snacks terwijl je stofwisseling nog niet helemaal klaar is om dit te verwerken. Slecht slapen is dus eigenlijk dubbel slecht als je wil afvallen of op gewicht wil blijven.


(crash) diëten


Vele dames zijn met een bepaald dieet aardig wat kilo’s afgevallen. Helaas kwamen deze kilo’s er net zo snel weer bij toen ze met het dieet stopte. Dit yo-yo effect remt de stofwisseling flink af waardoor afvallen steeds lastiger wordt. Ons lichaam heeft routine nodig voor een gezonde stofwisseling. Een dieet volgen voor een bepaalde tijd is daarom geen goed idee. Het roer omgooien naar een goed vol te houden en gezonde levensstijl is de perfecte manier om op gewicht te komen en te blijven.


Te weinig water


We horen het jullie denken: ‘daar zijn ze weer met dat eeuwige water drinken!’ Maar toch blijkt dat Nederlanders nog altijd veel te weinig water drinken op een dag. Genoeg water drinken versnelt de stofwisseling en gaat onnodig snacken tegen. Een win-win situatie als je het ons vraagt.


Niet ontbijten


Je stofwisseling heeft nou eenmaal een zetje nodig om opgang te komen. Sla daarom het ontbijt niet over. Naast het wakker maken van de stofwisseling zorgt een gezond ontbijt voor meer energie en een betere concentratie ’s ochtends.


Slechte warme drankjes


Dat frisdrank, sap uit pak en yoghurtdrankjes slecht voor je zijn, weten de meeste mensen wel. Maar met warme drankjes gaan we toch nog vaak de mist in. Vier gezoete cappuccino’s op een dag, koffie met slagroom of een heerlijke latte met karamel siroop… Ja, we weten wel wat lekker is. Maar net zoals de suikers uit koude drankjes heeft je stofwisseling ook moeite met het verwerken van de vele suikers uit warme drankjes. Een lekkere kop thee zonder suiker is helemaal geen slecht idee. En thee zonder suiker telt ook nog eens mee bij het genoeg water drinken op een dag.


Veel zitten


Veel zitten vertraagd de stofwisseling aanzienlijk. Wil je dat niet dan moet je meer bewegen. Zo simpel is het. Voor de kantoortijgers onder ons kan dit nog een uitdaging zijn. Probeer vaker dingen staand te doen, ga vaker heen en weer voor een kop thee of water en probeer fietsen of wandelen te integreren in het reizen van en naar werk.


Succes dames!


293 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page