top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Gezond ontbijten doe je zo


Foto: Unsplash

Het ontbijt staat ook wel bekend als de belangrijkste maaltijd van de dag. Een gezonde start helpt je de hele dag. Het helpt snaaibuien voorkomen en je stemming stabiel te houden. Handig dus als je bezig bent om wat af te vallen. Maar hoe doe je dat nou? Wij helpen je.


Stabiele bloedsuikerspiegelDe grote truc is het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.Het pieken en dalen van je bloedsuikerspiegel kan je namelijk het gevoel geven dat je in een soort rollercoaster zit van hongerbuien en trek in zoetigheid. Een paar uur zonder eten kost je dan moeite en je leeft van eetmoment naar eetmoment. Daarnaast zorgen deze pieken en dalen voor een schommelend energieniveau en heb je eerder last van stemmingswisselingen. Met andere woorden: dit wil je niet. Maar hoe houd je die bloedsuikerspiegel dan stabiel? Let op de volgende punten en je bent al een heel eind!


Ontbijt altijd


Sla het ontbijt nooit over. Dit heeft namelijk de hele dag nadelige gevolgen voor je bloedsuikerspiegel. Het zorgt voor een hogere bloedsuikerspiegel na de lunch. Door het overslaan van je ontbijt, produceert je lichaam ’s ochtends namelijk minder insuline. Volgens het Diabetesfonds hebben mensen die het ontbijt regelmatig overslaan ook een groter risico omtype 2 te krijgen. Daarnaast zijn niet-ontbijters gevoeliger voor snacken. Niet handig als je wil afvallen.


Eiwitten


Eiwit is het geheime ingrediënt in een gezond ontbijt: ze werken verzadigend en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. En dat is wat je wilt. Zeker als je ze in de ochtend eet, kun je de hele dag het effect merken; je hebt minder de behoefte om te snaaien. Start de dag eens met een omelet met groente, yoghurt met noten en zaden of zelfgemaakte granola of een bananenpannenkoek.

Foto: Unsplash

Eet vezelrijk


Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel langer stabiel. Naast eiwitten is het daarom slim om een flinke portie vezels aan je ontbijt toe te voegen. Denk aan: volkorenproducten, avocado, appel met schil, vijgen en wortelgroenten.Ontbijt flink


‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’, iedereen kent deze uitdrukking. Het klinkt afgezaagd, maar is eigenlijk een prima regel. Je brengt je stofwisseling en spijsvertering ’s ochtends goed op gang en zorgt voor een energiek begin van de dag. Een eiwit- en vezelrijk ontbijt verlaagt je drang om te snacken en zorgt ervoor dat je niet rond de middag al een enorme dip krijgt omdat je honger hebt.


Let op wat je drinkt


Wat je bij je ontbijt drinkt is natuurlijk ook van invloed op je bloedsuikerspiegel. Een glas jus d’orange lijkt gezond maar zit boordevol suiker. Wissel de sapjes om voor een glas water. Een kop koffie of thee kan natuurlijk ook maar dan wel zonder suiker.


Succes dames!

Het DamesFit top team!

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page