In de jaren 80 waren ze er ineens en ze zijn sindsdien niet meer weg te denken: light producten. Ze werden geïntroduceerd als makkelijke manier van afvallen. Er zat immers minder vet in een product en van vet word je vet dacht men toen. Toch is de Nederlandse bevolking sindsdien behoorlijk zwaarder geworden. Zoals jullie weten zijn we bij DamesFit groot voorstander van een gezonde levensstijl. Wij vroegen ons af: passen light producten in een gezonde levensstijl?
Beetje geschiedenis
Light producten zijn natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Halverwege de jaren 50 is er een verband ontdekt tussen het overmatig nuttigen van verzadigde vetten en hartinfarcten. Sindsdien wordt de consument als het ware bang gemaakt voor vet eten. De voedselindustrie zag de omzet van bepaalde voedingsmiddelen dalen. Daar moest natuurlijk iets op verzonnen worden. Et voila: de term ‘light’ was geboren.
Wisseltruc
Om een product ‘light’ te maken wordt er vet onttrokken aan een product. Maar daarmee ook de lekkere smaak en smeuïge structuur. Daar had de voedselindustrie al snel een oplossing voor: suiker. Door vet weg te nemen en suiker, in welke hoedanigheid dan ook, toe te voegen smaakte het product evengoed lekker maar kon men wel zeggen dat het minder vet was. Een win-win situatie zou je zeggen. Weer jaren later werd bekend dat suiker eigenlijk ontzettend slecht en ziekmakend is voor de mens en moest men weer opzoek naar een alternatief. Al snel maakte suiker plaats voor zoetstoffen. Vandaag de dag bevatten veel lightproducten nog steeds zoetstoffen als alternatief.
Regels
Tegenwoordig mag je een product niet zomaar ‘light’ noemen. De Europese regelgeving stelt dat een product pas de term ‘light’ op de verpakking mag plaatsen als er sprake is van een verlaging van 30% van energie, vet of suiker ten opzichte van het ‘gewone’ product. Desalniettemin betekent dit wel dat aan een light product zoetstoffen zijn toegevoegd. Maar welke producten zijn eigenlijk geschikt voor een ‘light’ variant.
Producten
En daarmee leggen we gelijk de vinger op de zere plek. Hoewel de term ‘light’ ons het gevoel wil geven dat we een verstandige en gezonde keuze maken is dit natuurlijk helemaal niet zo. Denk er maar eens over na, welke producten hebben een light variant? We noemen er een aantal op: chips, frisdrank, (ontbijt)koek, sausjes… Niet bepaald de meest gezonde voedingsmiddelen dus. We kunnen er kort over zijn: light producten passen niet in een gezonde levensstijl.
Nadelen van light
Over light wordt veel gediscussieerd. Zijn de producten nou ongezond en slecht voor je of niet? Met name aspartaam is veel besproken in deze discussie. Hier zijn nog geen definitieve uitspraken over gedaan door bijvoorbeeld de Wereld Gezondheidsorganisatie dus wij weten het ook niet precies. Wat we wel weten is dit:
Van light producten krijg je zin in zoet
Als voorbeeld nemen we cola light. Als je een glaasje cola light drinkt herkennen je hersenen de zoetstof als suiker en sturen ze een signaal naar je lichaam om een grote hoeveelheid suiker te verwerken. Alleen komt deze suiker niet. Je lichaam heeft zich inmiddels klaar gemaakt voor deze suikerberg en wil deze hebben ook. Daarom zal je na het drinken van een light frisdrankje sneller de behoefte voelen om iets zoets te eten. Simpelweg omdat je lichaam ernaar vraagt.
Geen goede voedingsstoffen
Zoetstoffen bevatten geen vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Maar zo’n flesje cola (of een ander light product) geeft je wel een vol gevoel waardoor je minder ‘plek’ in je maag overhoud voor producten die wel bewezen goed voor je zijn. Zoals verse groente of een lekker sappig appeltje en dat is natuurlijk zonde.
Advies
Soms heb je gewoon trek in iets ‘slechts’. En dat is geen probleem. Spreek met jezelf af dat je bewust geniet van dit moment en daarna je gezonde eetgewoonten weer oppakt. Als je toch voor een lightproduct kiest, wees dan voorbereid op de zoete trek die erna komt en ga hier niet op in of neem een natuurlijk zoet product zoals aardbeien.
Succes dames!
Comments