top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Slank de kerst door doe je zo!


Foto: Unsplash

Je kan geen radiostation aanzetten of Mariah Carey komt om de hoek kijken. Dat betekent natuurlijk maar een ding: het is bijna kerst. Een heerlijke tijd vol lichtjes, familie en gezelligheid. Maar ook een lastige tijd als je actief aan het afvallen bent of gewoon op de lijn let. Voor je het weet zitten die drie kilo waar je zo hard voor gewerkt hebt er weer aan. Zonde natuurlijk. Daarom hebben we lekker veel tips voor je verzameld om de kerst slank en gezond door te komen.


Ga niet hongerig naar een etentje. Klinkt tegenstrijdig maar probeer het maar eens. Het zal je helpen om je niet te overeten. Eet vooraf een appel of een handje noten. Zorg ervoor dat je niet vol zit maar ook geen scheurende honger hebt.


Drankjes tellen ook. Wijn, likeurtjes, cocktails… heerlijk maar zeker ook calorierijk. Beslis vooraf hoeveel drankjes je wil drinken, geniet met volle teugen van deze drankjes en wissel af met water.


Neem de tijd om te proeven en te kauwen. Van snel eten vergroot je de kans op overeten aanzienlijk. Neem de tijd om iedere hap goed te kauwen en bewust te proeven.


Deel je missie. Vertel de mensen om je heen dat je bezig bent met je gewicht. Leg er ook bij uit dat dit niet betekent dat je niets eet of dat er iets speciaals voor je gemaakt hoeft te worden. Door je missie te delen zonder dat iemand daar last van heeft vergroot je de kans groot dat meerdere mensen van je gezelschap je zullen steunen en wie weet verschijnen er wel wat gezonde snacks op tafel.


Vol is vol. Stop met eten als je vol bent. Klinkt logisch maar we zijn weleens geneigd om door te blijven snoepen totdat iedereen klaar is met eten. Nergens voor nodig.


Bereid je voor. Laat je niet verassen door de hoeveelheid lekkernijen maar bereid je voor. Bedenk vooraf hoeveel je wil eten en houd je daaraan vast.


Verspreid je inname. Direct na binnenkomst jezelf volstoppen met heerlijke hapjes en de rest van de avond ‘nee’ zeggen is niet leuk. Verspreid daarom de momenten dat je wat lekkers eet.


Eet alleen wat je lekker vindt. Neem dus geen hapjes aan uit beleefdheid.


Neem kleine hapjes en kleine slokjes. Door zo te eten en te drinken ben je je veel bewuster van wat en hoeveel je eet en drinkt en zal je je minder snel overeten.


Gebruik je gezonde verstand als je bestelt of opschept. Volkoren producten zijn ook tijdens kerst beter voor je dan niet-volkoren producten.


Organiseer je zelf een diner? Maak dan een goede mix tussen gezond en minder gezond zodat het voor al je gasten leuk is.


Blijf dichtbij jezelf. Zeker in grotere gezelschappen zal je druk voelen. Opmerkingen als ‘doen nou gewoon gezellig mee’ of ‘je kunt toch na kerst weer verder gaan met je dieet’ zijn afvallers niet vreemd helaas. Maar laat je niet van de wijs brengen. Jij baalt als een stekker als van weegschaal als je er niet op let. Al die mensen die willen dat je ‘gewoon gezellig meedoet’ hebben hier geen last van.


Maak het jezelf gemakkelijk: als de lekkere hapjes voor je neus staan, is het des te lastiger om niet steeds te snoepen. Help jezelf door niet precies bij het lekkers aan te schuiven. Is de serveerschotel per ongeluk op jouw tafel blijven staan? Deel ze dan even rond: jij hebt je praatje en je helpt de gastheer of -vrouw.


Vraag jezelf af of je echt een toetje wil. Soms doen we dingen uit gewoonte of omdat iedereen het doet. Toetjes zijn vaak caloriebommen en laten je misselijk achter. Vraag jezelf dus af of je echt gaan genieten van dit toetje of dat er een andere reden achter schuilt.


Cappuccino staat niet gelijk aan gewone koffie. Nederlanders zijn gek op cappuccino in plaats van een toetje. Bedenk wel dat een flinke cappuccino met suiker ongeveer 100 calorieën bevat. Een gewone, zwarte koffie zonder suiker is 1 calorie. Iets om over na te denken dus.


Een hele fijne kerst, Dames!


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page