top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Sporten als je ziek bent. Doen of niet?


Foto: Unsplash

De eerste sneeuw is gevallen en er wordt alweer heel wat af gesnotterd. Sporten is goed voor de weerstand dus moet je nou juist doorsporten als je ziek bent? Of kun je maar beter gewoon helemaal rust houden?


In de herfst en winter heb je zo een snotneus te pakken. Je kunt jezelf goed beschermen door voldoende te slapen, gezond te eten en je handen schoon te houden. Ook sporten hoort bij het onderhouden van je afweersysteem. Een goede conditie en elke dag een halfuurtje matig intensief bewegen verkleinen de kans op een verkoudheid of griepje. Bovendien vermindert sporten stress en zorgt het ervoor dat je beter slaapt, wat ook weer goed is voor je weerstand.


Griep of verkouden?


Heb je toch wat onder de leden? Bepaal dan eerst of je gewoon verkouden bent of echt de griep te pakken hebt. Deze worden nog wel eens over een kam geschoren maar zijn toch echt verschillend.


Verkoudheid


Een verkoudheid herken je aan keelpijn, een verstopte neus en last van niezen en hoesten. Ook kun je hoofdpijn en lichte spierpijn ervaren. Verkoudheid gaat niet gepaard met koorts. Sport tijdens een verkoudheid gewoon door. Het kan je zelfs helpen de neusholtes weer open te krijgen. Doe het gewoon iets rustiger aan en luister goed naar je lichaam. Als de verkoudheid uitmondt in een ontsteking van de holtes of bronchitis is het verstandig om wel rust te houden.


Griep


Griep herken je aan koorts, koude rillingen, flinke spierpijn, verminderde eetlust, hoofdpijn en keelpijn. Sporten terwijl je griep hebt is niet verstandig en raden we dus af. Je lichaam heeft alle energie nodig om weer beter te worden. Sporten met griep kan zelfs een infectie van de hartspier veroorzaken die kan leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen. Houd als je weer beter bent het dubbele aantal van het aantal dagen waarop je koorts had rust. Na drie dagen koorts, mag je dus nog zes dagen lang niet sporten.


De nek-check


Doe bij twijfel de nek-check. Heb je alleen last van een snotneus, hoofdpijn, oorpijn? Met andere woorden, heb je alleen symptomen boven de nek? Dan kun je rustig sporten.

Heb je ook symptomen onder de nek? Denk hierbij aan: kortademigheid, een piepende ademhaling, koorts en spierpijn. Sport dan even niet. Gebruik je regelmatig een hartslagmeter, dan kan deze ook een goede indicatie geven. Is je hartslag in rust verhoogd, dan is trainen af te raden.


Beterschap, dames!


153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page