top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Verminder overgangsklachten met de juiste voeding

Bijgewerkt op: 30 mei 2018


Foto: Unsplash

Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Hoewel dit een algemeen bekend gegeven is, word er maar weinig over gepraat. Het lijkt soms wel alsof we deze periode in ons leven stil zwijgend moeten uitzitten. Daar zijn we het bij DamesFit natuurlijk niet mee eens. Wij delen graag onze kennis met jullie en hopen zo deze periode wat makkelijker te maken. Vandaag delen we een aantal voedingstips die overgangsklachten kunnen verminderen.


Opvliegers


Alsof het gevoel dat je ontploft niet erg genoeg is, kunnen opvliegers ook nog eens gepaard gaan met een rode hoofd, zweetsnorren en vlekken in je nek... Wist je dat voeding de intensiteit van een opvlieger kan beïnvloeden? Zo kun je snelle koolhydraten beter inwisselen voor langzame. Wat betekent dit in praktijk:


Liever niet:

Witte rijst

Witte pasta

Wit brood

Snoep

(Ontbijt)koek

Gebak

IJs

Frisdrank

Sapjes uit pak


Wel:

Volkoren / spelt producten

Peulvruchten

Groente

Fruit

Noten

Zaden

Zuivelproducten (zonder toegevoegde smaakjes)

Vette vis


Verborgen suikers


Helaas dames, zoete zaligheden hebben een negatiever effect op ons dan we zouden willen. We weten allemaal wel dat zoet over het algemeen geen wonderen doet voor ons figuur. Maar daar komt ook nog eens bij dat suiker bijdraagt aan stemmingswisselingen en intensere opvliegers. Leer jezelf aan om in de supermarkt goed naar de etiketten te kijken. Let op: op voedingsetiketten worden voor het ingrediënt ‘suiker’ wel 68 verschillende manieren van omschrijven gebruikt. Veel voorkomende suiker schuilnamen zijn: glucose, fructose, dextrose, lactose en alles wat eindigt op ‘siroop’ en ‘stroop’.


Liever thee dan koffie


Ook stimulerende stoffen als cafeïne en alcohol dragen bij aan heftige opvliegers. Deze producten dragen namelijk bij aan klachten als zweten en een hoge bloeddruk. In plaats van je vertrouwde kop koffie kun je ook een kop thee voor jezelf zetten. Probeer hier een rustmomentje voor jezelf van te maken. Stress is namelijk ook een echte boosdoener als het aankomt op overgangsklachten.


Wat mag ik dan wel?!


Het lijkt inderdaad wel alsof je helemaal niets meer mag eten en drinken. Om je een stuk op weg te helpen hebben we een aantal gerechten voor je bedacht. Er valt namelijk nog meer dan genoeg lekkers te bereiden!


Ontbijt:

- Volkoren cracker met geprakte avocado en een snufje peper.

- Schaaltje yoghurt met fruit naar keuze en een klein handje lijnzaad.

- Havermout met bosbessen.

- Geroosterd volkorenbroodje met een gekookt ei en een snufje gemalen komijn.


Lunch:

- Volkorenboterham met tonijn, rode ui en augurk.

- Makreelsalade met rucola, appel en een gekookt ei.

- Volkoren cracker met humus en een snufje paprikapoeder.

- Een omelet.


Diner:

- Zelfgemaakte soep.

- Zoete aardappel friet met kipfilet en groentemix uit de oven.

- Gevulde paprika met champignons, spinazie, knoflook en een beetje (geiten)kaas.

- Spaghetti van courgette met zalm en avocado.


Hebben jullie nog meer tips om de overgangsperiode zo goed mogelijk door te komen? Deel ze met ons! Zo helpen we elkaar weer op weg.


Succes dames!


Team DamesFit


434 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page