top of page
  • Foto van schrijverMarlies

Zo behoud je je streefgewicht


Foto: Edible Long Island

Iedereen die aan het afvallen is, weet dat het best lastig is om je gewoontes om te gooien. Maar als je eenmaal lekker bezig bent en de weegschaal geeft fijne resultaten, werkt dat ontzettend motiverend. Ieder weegmoment kom je een stukje dichterbij je streefgewicht en op een dag is het zover: je hebt je streefgewicht gehaald. En dan? Hoe ga je verder? Hoe houd je dat streefgewicht vast? Wij hebben 10 nuttige tips voor je.


Stap 1: opnieuw leren kennen


Je moet je lichaam echt weer even opnieuw leren kennen. Je hebt nu minder energie nodig als voorheen maar wel ietsje meer als toen je nog aan het afvallen was. Je wil natuurlijk niet doorslaan en ongezond dun worden. Dit vergt wat tijd. Een eetdagboek kan hierbij uitkomst bieden.


Stap 2: gezonde basis


Een gezonde levensstijl begint bij een gezonde basis. Logisch zou je zeggen maar toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat slechts vijftien procent van de Nederlanders voldoende groente en fruit eet. Begin daarmee en breid dan uit naar andere belangrijke voedingstoffen zoals goede vetten, eiwitten en koolhydraten. Vergeet ondertussen ook niet om voldoende te drinken.


Stap 3: genoeg eten


Genoeg, dus niet te weinig. Je lichaam kan nu toe met minder eten maar je moet nu ook waken voor te weinig eten. Door te weinig te eten verlies je nog wat extra vet maar ook spiermassa en dat wil je juist niet. Spieren verbranden in rust meer calorieën dan vet. Als jouw spiermassa omlaaggaat, zal dus ook jouw verbrandingsmotortje langzamer gaan draaien. Bovendien heeft het een negatieve invloed op je spierkracht, conditie en herstel.


Stap 4: blijf nadenken


Blijf je gezonde verstand gebruiken en val niet in suffe valkuilen. Omdat er ‘glutenvrij’ op de verpakking staat betekent dat nog niet dat het gezond is (of niet dik makend). Ga nu ook niet ineens bepaalde voedingsstoffen uit je dieet schrappen zoals koolhydraten of vetten. Deze heb je gewoon nodig. Het is doeltreffender om goed te kijken naar welk product je kiest. Een koekje of volkorenpasta? En naar de hoeveelheid natuurlijk. Een heel bord volkorenpasta met twee verdwaalde stukjes broccoli gaat helaas niet door voor gezonde maaltijd.


Stap 5: verbieden werkt niet


Jezelf snoep, koek en gebak ontzeggen als je aan het afvallen bent, is nog wel vol te houden. Je werkt immers naar een streefgewicht toe en die slanker wordende taille werkt motiverend. Maar je streefgewicht behouden is geen tijdelijk project. Jezelf dan van alles ontzeggen gaat tegen je werken. Zoek de balans op. Compenseer een zware maaltijd met een lichte en een flinke wandeling.


Stap 6: houdt snacks achter de hand


Een leven zonder snacks is geen leven. Helaas zijn snacks ook een grote valkuil. Het is gewoon zo lekker makkelijk om een zak chips open te trekken als je trek hebt in plaats van groente te snijden en zelf een gezonde dip te maken. Stom eigenlijk want die tweede optie is net zo lekker. Zorg dus dat je voorbereid bent. Zorg ervoor dat jouw favoriete gezonde snacks makkelijk te pakken zijn. Leg de ongezonde snacks desnoods op een hoge plank zodat je eerst een krukje moet pakken om erbij te kunnen. Maak het zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk om voor de gezonde optie te kiezen.


Stap 7: ontwikkel een ritme


Vermoeidheid voedt hongergevoelens. Probeer dus naar een regelmatig slaapritme te werken. Probeer ook al je maaltijden zoveel mogelijk op gezette tijden te eten. Hiermee creëer je rust voor je lichaam. En daarmee beperkt je de kans om ineens veel en ongezond te willen eten omdat het plotsklaps 15:00 uur is en je nog niet geluncht hebt.


Stap 8: meten is weten


Uit onderzoeken blijkt dat mensen die een eetdagboek bijhouden en zichzelf regelmatig wegen hun streefgewicht veel makkelijker en beter kunnen vasthouden dan de mensen die dat niet doen. Wederom een nieuwe gewoonte die je jezelf kunt aanleren om op gewicht te blijven.


Stap 9: balansdag


Kerst, verjaardagen, familieweekend… er zijn genoeg momenten te bedenken waarop het gewoon echt lastig is om je aan je ritme te houden. Compenseer deze dagen dan met een balansdag. Dit betekent echter niet dat je maaltijden moet overslaan. Kies op je balansdag

voor lichtere variaties van maaltijden die je anders ook zou eten.


Stap 10: het weekend telt ook mee


Het weekend is een valkuil waar vele met open ogen intrappen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander in het weekend minder beweegt en meer eet dan op een werkdag. Zonde! Houd je ritme zoveel mogelijk vast. Je lichaam zal je dankbaar zijn.


Succes, dames!



86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page